Warmtepomp, de toekomst van de verwarming.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor je traditionele verwarmingsketel. Het is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen.
Een warmtepomp gebruikt de gratis warmte van buiten en kan er zelfs voor zorgen dan 4 vijfde van de warmte die je gebruikt zelfs gratis is. In combinatie met zonnepanelen, kan het verbruik van de woning zelfs op 0 gebracht worden!!

Warmte uit de natuur

Een warmtepomp benut de gratis warmte uit de natuur. Het haalt warmte uit lucht, grond of water en brengt die van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, wordt gebruikt voor de centrale verwarming, de productie van warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad.

Een warmtepomp werkt eigenlijk op dezelfde manier als een koelkast. Bij koelkasten wordt er immers warmte onttrokken aan voedingswaren, waarna de warmte vrijgegeven wordt aan de omgeving.

Werking van de warmtepomp: de compressietechniek

Een warmtepomp werkt op basis van de compressietechniek. De warmte uit de natuur wordt getransporteerd via een koelvloeistof. Deze koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt daarna.

Concreet wordt deze koude koelvloeistof van de warmtepomp naar een verdamper buiten de woning geleid. Door het temperatuurverschil neemt de vloeistof warmte en energie op uit de omgeving. Hierdoor verdampt de vloeistof tot een damp. Deze damp wordt door een compressor samengeperst, totdat de damp een hogere temperatuur heeft bereikt dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning. Daarna komt deze damp in de condensor terecht waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Het ontspanningsventiel verlaagt vervolgens de druk zodat de damp weer afkoelt. De damp condenseert en wordt opnieuw een vloeistof. De kringloop kan opnieuw beginnen.

Recente Post

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies van total energy projects

In de kijker