De Zonneboiler, gratis energie van de zon optimaal benut



Een zonneboiler* vangt de energie (licht en warmte) van de zon op om water te verwarmen. Warm water voor huishoudelijk gebruik is de tweede grootste energievreter in een huishouden. De hoeveelheid warm water dat dagelijks verbruikt wordt per persoon is ongeveer 40 liter per persoon (bad en douche, afwas,...). Door zonne-energie te gebruiken om dit water te verwarmen, kan je tot 70% energie besparen (lees: geld besparen) van deze energie. Een zonneboiler zet de energie rechtstreeks om in warmte-energie, waardoor een hoog rendement wordt gehaald.

Zeker voor gezinnen of bedrijven met een hoog waterverbruik, zal de installatie van een zonneboiler een grote besparing betekenen. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen heeft u een zonnecollector van 5m³ en een warmwaterboiler van ongeveer 200 liter nodig.

Het water wordt via de zonnecollector op het dak van je woning voorverwarmd en naar de boiler gepompt waar het opgeslagen wordt voor gebruik. Je bestaande installatie zal enkel de momenten opvangen, waarop de zon niet voldoende opbrengst levert.

Een zonneboiler-installatie is relatief goedkoop in aanschaf, door de subsidies die je van de overheid kan krijgen. Eenmaal de zonneboiler geplaatst, krijg je dus gratis groene energie, recht van de zon. De zonneboiler is dus niet alleen een investering om direct geld te besparen, het is ook een investering in de toekomst van je kinderen!

Zonneboilers kunnen ook gekoppeld worden aan uw centrale verwarmings-installatie, zodat ze ook het water van je radiatoren of vloerverwarming kunnen ondersteunen.Vlakke plaat-collectoren en Vaccuum-buizen.Werkings principe Vaccuumbuizen: zonlicht gaat door de dubbelwandige vacuum buis en verwarmt de absorber. Door warmte geleiding wordt de heatpipe (dunne gedeelte) warm. Het water in de heatpipe verdampt en stijgt op naar de condensor. De waterdamp condenseert in de condensor en geeft de condensatie energie af aan de glycol. Het water loopt terug in de heatpipe en het proces begint overnieuw. De dubbelwandige vacuum buis zorgt voor goede thermische isolatie. De heatpipe is een hermetisch dichte koperen buis, gevuld met een beetje water bij een druk van enkele 10-tallen mbar. Door de lage druk wordt het kookpunt verlaagd. De heatpipe is beveiligd tegen bevriezing doordat er metaal poeder aan toegevoegd is. Voordelen vacuum buis heat-pipe zonnecollector versus vlakke plaat zonnecollector.

  • Door het thermosfles principe is de vacuüm buis zonnecollector beter geïsoleerd dan de vlakke plaat zonnecollector. Bij lagere omgevingstemperatuur zal de vacuüm buis zonnecollector beduidend minder warmte verliezen dan de vlakke plaat zonnecollector. Dit zorgt er vooral in de winterdag, voor- en na-jaar voor dat de vacuüm buis zonnecollector meer warmte oplevert.
  • Door de 20mm ruimte tussen de vacuüm buizen onderling is de hoeveelheid zonne-energie constant over een ruim gedeelte van de dag (zolang de buizen niet in elkaars schaduw liggen). De extra opbrengst factor (t.o.v. vlakke plaat collector) hiervoor wordt IAM genoemd (Incidence Angle modifier).
  • De warmte capaciteit als mede de vloeistof inhoud van de vacuüm buis heat-pipe zonnecollector is beduidend lager. de collector warmt sneller op dan conventionele vlakke plaat zonnecollectoren. De vacuümbuis zonnecollector met heatpipe zal tijdens bewolkte dagen meer rendement opleveren.
  • Door de open structuur is de windbelasting van de vacuümbuis zonnecollector minder dan een vlakke plaat collector.

Meer info of een prijs nodig?info@totalenergy.being. Filip Geerts 0470 654 324Jos Möbius 0489 210 808

*Belangrijk: Sinds 1/03/22 is Total Energy Projects niet langer een verkooppunt van zonneboilers. Voor andere energie installaties kan u nog steeds bij ons terecht. Bekijk hier ons ruim aanbod.

Recente Post

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies van total energy projects

In de kijker